Hoe werkt gesubsidieerde rechtsbijstand bij echtscheiding en Mediation

Als relatietherapie geen optie meer is, blijft het een moeilijke stap, een scheiding in gang te zetten. Helaas is dit niet altijd te voorkomen. Belangrijk is het om zo goed mogelijk uit elkaar te gaan, zonder strijd. Dit in het belang van kinderen als jullie deze hebben. Je blijft samen ouders. Voor de verwerking bij kinderen is dit zeer helpend als ouders de strijd niet samen voortzetten of via de kinderen ruzies uitvechten en kinderen hierin te betrekken.Het is natuurlijk nooit leuk om een scheiding in gang te moeten zetten, maar soms lijkt dit de beste keuze. Mocht u nog steeds twijfelen over een scheiding zoek dan toch een relatietherapeut. EFT is een zeer fijne methode om relaties te versterken, nare dingen te verwerken of eventueel samen te onthechten uit de bestaande relatie.Op het moment dat u toch uw relatie wilt beëindigen met behulp van een mediator kan er afhankelijk van uw inkomen en eventueel aanwezig spaargeld gesubsidieerde rechtsbijstand worden aangevraagd. Deze aanvraag wordt door de mediator ingediend bij de Raad voor Rechtsbijstand.
Om hiervoor in aanmerking te komen geldt het volgende:
 Heeft u kinderen en was uw inkomen in 2014 lager dan € 36.800,00 of
 Heeft u geen kinderen en was uw inkomen in 2014 lager dan € 26.000,00
 En is het gezamenlijke spaargeld lager dan € 21.139,00 per persoon (€ 42.278,00 gezamenlijk)?
Dan komt u in aanmerking voor gesubsidieerde rechtsbijstand. Wel geldt er een eigen bijdrage. Deze ligt tussen de € 53,00 en € 105,00 euro. (griffierechten € 39,50)
Mocht u bij de verdeling van de gezamenlijke bezittingen/ vermogen na de echtscheiding een bedrag van € 12.218,50 of meer ontvangen, wordt uw toevoeging ingetrokken en moet u alsnog de kosten voor uw mediator betalen.
De genoemde bedragen gelden voor 2016.
Voor meer info zie http://www.rvr.org of neem contact op met een mediator die ingeschreven staat bij de Raad voor Rechtsbijstand.


-