Het belang van oogcontact

Oogcontact maken: belangrijker én makkelijker dan je denkt!
‘Ogen zijn de spiegels van de ziel’, luidt het gezegde. Of dat helemaal waar is, weten we niet, Het is wél bewezen dat ogen ons veel te vertellen hebben en dat daarom oogcontact maken belangrijk is. Wil je ogen van anderen goed kunnen lezen en je eigen ogen optimaal inzetten, dan moet je assertief genoeg zijn om ze te gebruiken. Een assertiviteitstraining En Nu Ik! Kan je zeer zeker helpen maar hier zijn nog wat tips vooraf.

De manier om te weten te komen hoe een ander écht over jou denkt, is het lezen van oogcontact. Een non-verbale reactie zegt namelijk veel meer over wat er wordt gedacht en gevoeld dan de woorden die ondertussen worden uitgesproken. Dat geldt voor je gesprekspartner, maar ook voor jezelf.

Enkele tips

1. Maak de afstand tussen jou en de ander zo klein als wenselijk en mogelijk.
2. Kijk de ander altijd aan, niet alleen als je luistert, maar ook als je antwoord geeft en in gesprek bent, blijf bij de ander, focus je op de ander, zonder te gaan staren.
3. Knijp je ogen een klein beetje samen, zodat je sterk en betrouwbaar overkomt.
4. Maak eerst met je lichaam duidelijk dat je afstand neemt, als je het gesprek wilt afronden en dan pas met je ogen. Je ogen verlaten de ander pas als laatste, dan is een ‘afscheid’ nooit abrupt.’
5. Wil je flirten en zorgen dat de ander je niet vergeet? Zorg dan dat je na het gesprek met die ander, terwijl je wegloopt, nog even omkijkt, de ander aankijkt en glimlacht.
6. Oefen op voorbijgangers
7. Oefen op personeel wat je tegenkomt

Begin je geoefend te raken in het maken van het belangrijke oogcontact? Dan is het tijd om je nieuwe vaardigheid eens daar in te zetten waar het écht belangrijk is: bij vrienden en familie, op je werk, bij een nieuwe opdrachtgever, tijdens een sollicitatiegesprek of natuurlijk bij een date.

Vind je dat eng? Natuurlijk is bewust oogcontact maken even wennen, maar je hebt voldoende geoefend, dus aan de slag en zoek je eerste voorbijganger!

Tip: Volg de assertiviteitstraining En Nu Ik! Voor Informatie kun je terecht bij Bep Lovink


-