De ervaring van een cliënt over Acceptance and Commitment Therapy (ACT)

Een terugblik op een mooi traject volgens de Acceptance and Commitment Therapy (ACT) methodiek.

Een van mijn cliënten ‘Acceptance and Commitment Therapy’ liep stralend de praktijk binnen. We hadden een zogenaamde ‘follow-up’ afspraak ingepland om te kijken of de cliënt stabiel bleef. Op dat moment voelde ik dat dit diens laatste afspraak was; het ging goed én dat was te zien! De ACT methodiek heeft erg veel teweeggebracht en bijgedragen. Mijn cliënt was én bleef stabiel dankzij ACT, zo bleek aan het einde van het gesprek. En het was niet zomaar een einde! Mijn cliënt gaf mij een symbool van uitbundige huldiging, de loftrompet werd geblazen. Wat was dit een mooie beeldspraak! Hier doe ik het voor! Mensen helpen om zich verder te ontwikkelen, dat is werkplezier voor mij. Mijn cliënt en ik waren allebei heel blij met wat we bereikt hadden. Inmiddels kijken we samen terug op het mooie proces dat tot stand kwam door ACT.

Intake

Wanneer iemand met stress of psychologische klachten bij mij terecht komt, plannen we eerst samen een intakegesprek. Tijdens de intake kijken we naar wat er aan de hand is en welke vorm van therapie daarbij past. Mijn cliënt: ‘Ik kreeg tijdens de intake meteen een gevoel. Ik dacht, hier is wat te halen, er is een plan!’ Het was het gevoel wat deze persoon mij later omschreef als: ‘hier zit ik goed’. Vertrouwen, begrip en positiviteit zijn dingen die ik mijn cliënten altijd probeer mee te geven en dat blijkt immer een succes! Wil je ook graag een intakegesprek plannen? Neem dan gerust contact met mij op.

Gemotiveerd en open

Het ACT-traject met deze persoon is een inspirerend traject geweest. Mijn cliënt had een erg gemotiveerde en open houding. Dat zorgt uiteindelijk voor licht aan het einde van de tunnel. Ook voor mij is een gemotiveerde, open cliënt plezierig om mee te werken. Wanneer iemand gemotiveerd is dingen te leren en te accepteren, zijn er altijd oplossingen te vinden. We bespraken in vertrouwen veel levensgebieden met elkaar. Onder andere problemen die voorkwamen bij het passeren van de jeugd, de beëindiging van de relatie en het werk.

Puzzelstukjes vielen in elkaar

Ondertussen vormde het werkboek vanuit de ACT een leidraad. Ik behandelde de gebieden van ACT en mijn cliënt was zelf actief aan de slag met opdrachten uit het werkboek. Uiteindelijk vielen alle puzzelstukjes op hun plaats. Het ACT werkboek ligt nu tussen de belangrijk papieren in een kastje van mijn cliënt. ‘Voor als het nog een keer nodig is, dan kan ik het snel terugvinden’.

Groeien met ACT

Nu we samen terugblikken is het geweldig om te zien dat er nieuwe kansen zijn ontstaan in de carrière van mijn cliënt. ‘Hoe mooi is het, dat mij na deze moeilijke periode weer kansen aandienen!?’ De loftrompet blies. Hier doe ik het voor. Want inderdaad, ik vind het geweldig dat iemand met mijn hulp leert accepteren dat moeilijke gevoelens bij het leven horen. Dat is ACT en van daaruit ontstaat groei! Mijn cliënt begrijpt zichzelf beter en kan inmiddels beter met (negatieve) gevoelens omgaan. Hoe mooi is mijn werk…

Wat betekent ACT voor mij?

Ben je benieuwd wat ACT voor jou kan betekenen? Wil je bijvoorbeeld ook graag leren omgaan met negatieve gevoelens, nieuwe kansen creëren en van daaruit groeien? Neem dan gerust contact met mij op. Ik beantwoord al je vragen en we bekijken samen of ACT iets voor jou is.

ACT voor bedrijven

ACT kan ook voor bedrijven heel waardevol zijn. Ben je werkgever of werknemer en benieuwd naar wat ACT voor jou kan betekenen? Bekijk dan mijn zakelijke website www.duurzameinzetbaarheidgelderland.nl. Daar vind je tevens meer informatie over Acceptance and Commitment Therapy  in een zakelijke context. Natuurlijk kun je ook direct contact met mij opnemen. Ik beantwoord eventuele vragen en als je interesse hebt maak ik een geheel vrijblijvende offerte op maat.


-